Η ι σ τ ο ρ ί α μ α ς

Η ιδέα απόκτησης ενός παραγωγικού αγροκτήματος, κατά προτίμηση με ελιές, ανέκυψε την περίοδο της οικονομικής κρίσης ως ανάγκη δημιουργίας ενός «καταφυγίου» για τις οικογένειές μας, τους φίλους μας και εμάς.

Καταφύγιο όπου θα παραγάγαμε βιολογικά προϊόντα για δική μας χρήση, αλλά και όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε πολλοί μαζί.

Η επιθυμία/πρόθεση ήταν να τρεφόμαστε με ότι παράγει το αγρόκτημα.

Π ώ ς ξ ε κ ί ν η σ α ν ό λ α

Σχέδιο χωρίς τίτλο (40)

Η ΙΔΕΑ

Μαζευτήκαμε λοιπόν μια παρέα 4 φίλων, γιατί το σχέδιο ήταν μεγαλεπήβολο και χρειαζόταν κόσμο για να στηθεί και να συντηρηθεί, και ξεκινήσαμε την αναζήτηση με σκοπό να δημιουργήσουμε μία οικολογική φάρμα.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Ονειρευτήκαμε και αναζητήσαμε ένα κτήμα σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με ιδανικό κλίμα κατάλληλο ώστε να ευδοκιμεί μία πληθώρα φυτών. Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα στην πανέμορφη Πελοπόννησο.

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

Την άνοιξη του 2012 «μπήκαν οι πρώτοι σπόροι»! Αγαπήσαμε, υιοθετήσαμε και αγκαλιάσαμε το κτήμα των ονείρων μας στο μαγευτικό Αμούρι Χαλαζονίου, στο δήμο Τριφυλίας!

Η ΘΕΛΗΣΗ

Ανακαινίσαμε το σπίτι, εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια, αποκτήσαμε εξοπλισμό που θα βοηθούσε στην καλλιέργεια (τρακτέρ και παρελκόμενα, δίχτυα, ελαιοραβδιστικά).

1491 ΡΙΖΕΣ

Μιλήσαμε με τη φύση, την εξερευνήσαμε και μετρήσαμε τις ρίζες που είχε να μοιραστεί μαζί μας. 1491 ρίζες!

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Στο κτήμα μας, οι ελιές πρωταγωνιστούν. Αναθρέψαμε τη γη μας με αγάπη και φροντίδα κι εκείνη μας χαρίζει πλούσιους τους καρπούς της. Ελιές, κατά μείζονα λόγο ποικιλίας κορωνέικης, που μας χαρίζουν το λάδι, αλλά και άλλες ποικιλίες βρώσιμες. Το 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των ελαιοδένδρων μας σε πιστοποιημένη βιοκαλλιέργεια (ΔΗΩ).

Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ

Κάθε μέρα είμαστε σε συνεχή διάδραση με τη φύση στον επίγειο παράδεισό μας.

Φυτέψαμε δενδρύλλια οπωροφόρων ανάμεσα στις ελιές, ώστε να αποφύγουμε την μονοκαλλιέργεια, αλλά και να παραγάγουμε τα δικά μας φρούτα.

Έχουμε πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές, κουμ-κουάτ, λάιμ, συκιές, αχλαδιές, μουσμουλιές, ροδιές, κυδωνιές, αγριοφράουλες, καθώς και αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, δυόσμος, μαϊντανός, μέντα, θρούμπι, μάραθος, δενδρολίβανο, λεβάντες.

Φυτέψαμε αμπέλια τοπικών ποικιλιών και άλλων που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στο κλίμα της περιοχής. Φτιάξαμε μποστάνι, που πλέον έχει και αδελφάκι σε άλλη περιοχή του κτήματος. Και δε σταματάμε ποτέ

old-smiling-man-winery-1

Ηλίας Παπαβασιλείου

man-winery-1

Σάββας.............................................

Smiling vintner examining grapes in vineyard

Σύλβια Παπαβασιλείου​

Η π α ρ α γ ω γ ή μ α ς α ν ά έ τ ο ς